Calcul ovulație

RECOLTAREA CELULELOR STEM

Celulele stem sunt definite prin trei caracteristici fundamentale: grad redus de specializare, capacitate crescuta de autoreplicare precum si prin capacitatea de a se diferentia.

Celulele stem sunt definite prin trei caracteristici fundamentale: grad redus de specializare, capacitate crescuta de autoreplicare (inmultire) precum si prin capacitatea de a se diferentia, dand astfel nastere unor celule adulte capabile a indeplini anumite functii in organism.

Un numar de celule stem adulte se gasesc la nivelul maduvei osoase hematoformatoare, ele reprezentand sursa regenerarii fiziologice ale elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, globule albe si trombocite).

In cadrul unui transplant medular, obiectivul urmarit este repopularea maduvei osoasa cu celule sanatoase hematoformatoare (capabile a genera elemente figurate ale sangelui normale). S-au cautat surse alternative de celule stem in conditiile in care:

  • sursa de maduva osoasa adulta contine un numar limitat de celule hematoformatoare;
  • prelevarea maduvei presupune manevre invazive, traumatizante iar posibilitatea gasirii in timp util a unui donator compatibil imunologic este destul de mica.

Astfel, s-au identificat ca posibile surse alternative de celule stem hematopoetice: sangele placentar si sangele periferic.

Spre deosebire de maduva osoasa hematoformatoare, sangele placentar reprezinta o sursa mai bogata de celule stem tinere, hematopoetice si mezenchimale. Folosit inca din 1988, in peste 10 000 de transplanturi , reprezinta o alternativa acceptata din punct de vedere terapeutic, etic si financiar al transplantului medular. In plus sangele placentar poate fi recoltat facil, neimplicand niciun risc pentru mama sau fat. Sangele poate fi depozitat pe perioade nedeterminate, fiind disponibil imediat.

Gargaz Eftelia

Asistent Medical

Spital Euromaterna Constanta

mai 18, 2023
Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul...