Calcul ovulație

RUJEOLA, O PROBLEMĂ ACTUALĂ. DE CE ARE VACCINAREA O IMPORTANȚĂ MAJORĂ?

In Romania de azi se discuta de:

1. Cazuri de copii diagnosticati cu Rujeola (aproximativ 700 sute de cazuri totalizate in cursul saptamanii trecute).

2. De necesitatea vaccinarii ROR (Rujeola-Oreion-Rubeola).

Plecand de la aceste doua teme frecvent discutate in media dar si de parinti, doresc sa facem impreuna un pic de lumina in multimea de informatii alarmante.

Ce este Rujeola?

Este o boala foarte contagioasa, specific umana, produsa de virusul rujeolic si se caracterizeaza prin evolutie autolimitanta cu febra, exantem si enantem caracteristice, complicatii frecvente, severe si imunitate durabila dupa boala.

Se transmite prin contact direct cu persoana bolnava. Nu exista purtatori sanatosi de virus. Calea de transmitere este aeriana.

Cine face boala? 

Orice persoana nevaccinata sau vaccinata incomplet care a intrat in contact cu bolnavul acut de Rujeola.

De ce este atat de periculoasa aceasta boala a copilariei spre deosebire de alte febre insotite de eruptie?

Pentru ca virusul rujeolic determina la nivelul aparatului respirator o distrugere masiva a mucoaselor, lasand practic usa larg deschisa suprainfectiilor bacteriene – complicatii imediate; virusul poate determina si complicatii la distanta – panencefalita sclerozanta subacuta ce poate aparea la 1-10 ani dupa boala.

Ce atrage atentia parintilor cand copilul este bolnav de Rujeola?

Febra brusc instalata, starea generala alterata (copilul nu topaie prin casa), oboseala, inapetenta, cefaleea si caracteristic: ochii curg, nasul curge, copilul se plange de greata sau chiar varsa; aceste trei ultime semne reprezinta triplul catar. Dupa 3-4 zile apare eruptia caracteristica: initial periauricular se extinde la cap si gat in prima zi; in ziua doi cuprinde membrele superioare si trunchiul; in ziua trei se extinde si la membrele inferioare – asa-zisul exantem care se scurge de sus in jos. Eruptia se insoteste in continuare de febra inalta in platou si alterarea starii generale. In faza de convalescenta eruptia devine cafenie si febra scade.

Elementele obiective (semn Koplick, hiperemia mucoasei bucale sau a petesiilor de la acest nivel, a exantemului caracteristic) trebuie identificate de pediatru care le coroboreaza cu datele epidemiologice (copil contact cu bolnav cu Rujeola), cu cele anamnestice (copil nevaccinat) si pune suspiciunea de Rujeola si trimite copilul pentru confirmare catre serviciul de boli infectioase.

Tratamentul, necesitatea izolarii la domiciliu a cazurilor confirmate si necomplicate, sau necesitatea internarii in spital este decisa impreuna cu medicul infectionist.

De ce vorbim azi in Romania de cazuri confirmate de Rujeola?

Pentru ca rata de vaccinare cu ROR a scazut sub 80%in ultimii ani, cu mult sub pragul de 95% recomandat la nivel international de Organizatia Mondiala a Sanatatii. O acoperire de 95% asigura un efect de masa, practic fiind protejati si copiii ramasi nevaccinati.

Pe cei care au auzit ca in Europa nu se mai fac anumite vaccinuri am sa-i rog sa acceseze site-ul vacccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx, loc unde puteti verifica singuri schemele actuale de vaccinare din toate tarile europene.

Suntem pe locul doi in Europa la numarul de cazuri de Rujeola, probabil ca dupa toamna aceasta vom ocupa cu succes primul loc.

De ce sa expunem copiii nostri unei boli consumptive, ce lasa un sistem imunitar prabusit pentru cel putin o luna, care determina complicatii majore imediate si la distanta cand solutia este la indemana noastra a tuturor – vaccinul ROR?

Vaccinul ROR este gratuit, se administreaza sugarilor la varsta de 12 luni, conform programului de vaccinari din Romania. 

O mentiune legata de epidemia actuala de Rujeola: sugarii contacti cu caz diagnosticat de Rujeola fac prima doza ROR la 7 luni.

Pentru ca actuala colaborare cu spitalul Euromaterna imi permite sa vad copii romani rezidenti prin diverse tari din Europa va pot spune ca:

  • in Italia, daca sugarul nu are schema de vaccinare la zi, parintii primesc vizita celor de la protectia copilului.
  • in Germania si Spania inainte de orice consultatie este verificat carnetul de vaccinari.

Rujeola nu este o simpla boala contagioasa a copilariei. Ca orice alt vaccin existent, vaccinul ROR a fost gandit pentru a evita complicatiile majore sau chiar fatale ale bolii.

Si pentru ca englezul zice: “Suntem prea saraci ca sa ne putem permite lucruri ieftine!”, facand referire la calitatea indoielnica a lucrurilor ieftine, eu spun ca Romania este o tara prea saraca pentru a-si putea permite o epidemie de Rujeola. Vaccinul ROR este solutia mea pentru copilul meu! Pentru voi este?

Dr Popescu Ionela

Medic Primar Pediatru

Spital Euromaterna Constanta

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...