Pentru cele mai multe femei, o pauza de 9 luni pe perioada sarcinii nu este o posibilitate. Gravidele, de cele mai multe ori, muncesc pana aproape de data nasterii, pentru a sta cat mai mult posibil cu bebelusul in timpul concediului de maternitate. Insa munca in timpul sarcinii nu este un lucru prea usor.
Pentru a te putea mentine sanatoasa si productiva la locul de munca, este necesar sa intelegi cum sa atenuezi disconforturile specifice unei sarcini.
Senzatia de greata este o neplacere frecventa in sarcina. Pentru a o putea tine in frau, opteaza pentru gustari mai dese si evita mancarurile care iti fac rau.
Te vei simti obosita, deoarece corpul tau lucreaza intens pentru a-ti sustine sarcina, iar odihna in timpul orelor de lucru nu este un lucru tocmai accesibil. Iata cateva sfaturi pentru a-ti putea mentine energia:
- Consuma alimente bogate in fier si proteine cum ar fi carnea rosie, carnea de pasare, legume cu frunze verzi, cereale intergale imbogatite cu fier si fasole.
- Ia pauze scurte si dese. Ridica-te si plimba-te prin birou timp de cateva minute. Te vei simti mai revigorata.
- Bea multe lichide. Tine langa biroul tau o sticla de apa din care vei putea bea pe tot parcursul zilei.
- Fa miscare. Activitatea fizica iti creste nivelul de energie. Poti incerca niste exercitii de fitness pentru gravide sau poti face o plimbare pe jos dupa munca, pana acasa, in conditiile in care corpul tau iti permite acest lucru. Consulta-te cu medicul tau curant.
- Culca-te devreme. Incearca sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte. Pentru a avea un somn mai confortabil iti poti aseza perne intre picioare si sub burtica.
Pe masura ce sarcina ta evolueaza, activitatile zilnice precum asezatul sau statul in picioare pot deveni incomode. Putina miscare prin birou la interval de cateva ore elibereaza tensiunea din muschi si previne acumularea de lichide in picioare.
De asemenea, este foarte important sa limitezi nivelul de stres de la munca pe perioada sarcinii. Stresul acumulat la birou iti poate consuma energia atat de necesara tie si bebelusului tau. Ii poti impartasi supararile tale unui coleg care te sprijina, poti face liste zilnice prin care sa-ti prioritizezi sarcinile, sau poti practica tehnici de relaxare.
Munca in timpul sarcinii nu este mereu usoara. Daca iti este teama ca jobul tau iti afecteaza sarcina, consulta-te cu medicul tau curant!
Raducu Ana-Maria
Asistent Medical
Spital Euromaterna Constanta