Medicina materno-fetală este dedicată îngrijirii pacientelor care prezintă o sarcină cu risc crescut, situație în care pot apărea o serie de complicații care pot afecta fătul sau starea de sănătate a viitoarei mame.
Experții Departamentului de Medicină Materno-Fetală din cadrul Spitalului Euromaterna sunt medici obstetricieni cu o supraspecializare in acest domeniu, având cunoștințe avansate privind complicațiile obstetricale, medicale, genetice și chirurgicale ale sarcinii cu risc și impactul acestora asupra mamei și fătului și putând efectua proceduri complexe de diagnostic și tratament.
De cele mai multe ori, specialiștii noștri în medicină materno-fetală sunt consultați pentru medicul dumneavoastră curant. Totuși, în anumite cazuri, va fi necesar transferul complet al îngrijirii pacientei către acest specialist.
În Departamentul de Medicină Materno-Fetală de la Spitalul Euromaterna puteți beneficia de următoarele servicii:
Screening combinat de trimestrul I – reprezintă o evaluare precoce și completă a sarcinii, urmând cu strictețe protocolul Fetal Medicine Foundation din Londra, toți specialiștii departamentului fiind acreditați FMF. Protocolul constă practic din prelevarea unei probe de sânge de la mamă, la 9-10 săptămâni de gestație și dintr-un examen ecografic foarte detaliat între 11-13 săptămâni (evaluare morfologică complexă), inclusiv markerii pentru sindromul Down (translucența nucală, os nazal, valvă tricuspidă, duct venos). Pe baza acestor date specialiștii noștri vor calcula riscul genetic, riscul pentru afecțiuni hipertensive sau naștere prematură. De asemenea, la aproximativ 12 săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există defecte structurale importante ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau de tub neural (anencefalie, spina bifida).
Screening-ul anomaliilor congenitale din trimestrul II; evaluarea morfologiei fetale – se efectuează între 20 și 24 săptămâni de sacină, cu un accent deosebit pe evaluarea structurii și funcțiilor cardiace și cerebrale. Cuprinde și o reconstrucție 4D a feței copilului, iar toate imaginile vor fi oferite pe CD viitoarei mămici.
Ecografia Doppler în trimestrul III – apreciază “starea de bine” a bebelușului dumneavoastră.
Diagnosticul invaziv al anomaliilor cromozomiale prin amniocenteză – procedura se efectuează în condiții de maximă siguranță, cu o rată minimă de pierdere a sarcinii (aprox. 0,5%) și este urmată de analize genetice complexe de tip QF-PCR, cariotip complet, cariotip molecular microarray CGH (cu posibilitatea de detecție și a afecțiunilor genetice).
Proceduri de terapie fetală – efectuate intrauterin, permit ameliorarea stărilor patologice ale feților. În acest an, în cadrul departamentului, a avut loc o procedură de reducere selectivă a unui făt grav malformat (anencefal) pentru a permite supraviețuirea celuilalt geamăn sănătos.
Depistarea fibrozei chistice și a altor boli monogenice (distrofie Duchenne, coreea Huntington, osteogenesis imperfecta, etc.).
Depistarea genomurilor exogene în lichidul amniotic (citomegalorvirus, Rubella, Toxoplasma) și a infecțiilor congenitale.
Diagnostic și consiliere în avoturi recurente, trombofilie, etc.
În Departamentul de Medicină Materno-Fetală de la Spitalul Euromaterna puteți beneficia atât de ecografiile de rutină, însoțite de explicații competente, într-un mediu prietenos de care se pot bucura și familiile viitoarelor mămici, cât și de consult de urmărire la cel mai înalt standard profesional, în cazul sarcinilor cu risc sau cu probleme fetale. Depistarea unei anomalii fetale este urmată de o consiliere completă și corectă, împreună cu medicul dumneavoastră curant, specialistul neonatolog, genetician și chirurgul pediatru.
Informați-vă despre sarcină din surse profesioniste! Adresați-vă cât mai devreme medicului dumneavoastră sau direct, la Departamentul de Medicină Materno-Fetală de la Spitalul Euromaterna pentru a putea beneficia de programul de screening de trimestru I și II.
Echipa medicală:
Dr. Coralia Ștefănescu – medic primar Obstetrică Ginecologie acreditat FMF screening trim. I, doctor în științe medicale, medic coordonator
Dr. Stanca Razvan – medic primar obstetrica-ginecologie
Dr. Avram Liliana – medic specialist obstetrica- ginecologie
Dr. Stefanescu Coralia – Medic Primar Obstetrica Ginecologie