Infectia cu HPV este considerata cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala in tarile dezvoltate. Riscul de infectie HPV este de aproximativ 80% in randul femeilor active sexual, iar 50% dintre acestea prezinta tipuri HPV ce pot duce la aparitia cancerului de col uterin sau laringian. Barbatii pot transmite infectia cu HPV prin contact sexual multiplu, ei pot prezenta papiloame, dar nu dezvolta cancer. Cancerul de col uterin este frecvent în prezenta infectiei cu HPV.
Testul HPV detecteaza direct prezenta tulpinilor de virus HPV cu risc crescut. Atunci cand testul HPV este efectuat in combinatie cu testul Papanicolau la femeile peste 30 ani, acest test identifica mult mai precis care dintre femei sunt la risc de a dezvolta cancer de col uterin, comparativ cu efectuarea numai a testului Papanicolau.
Iata de ce :

Testul Papanicolau depisteaza femeile cu cancer de col uterin sau leziuni precanceroase.

Testul HPV – pentru care poate fi folosita aceeasi proba de celule recoltata pentru testul Papanicolau – utilizeaza o tehnologie moleculara in scopul depistarii prezentei tipurilor cu risc crescut ale virusului HPV, adica acele tipuri care produc leziuni ale colului uterin si chiar cancer de col uterin.
Mai precis, testul HPV realizeaza o amprenta ADN a virusului HPV.
La Euromaterna puteti efectua acest test in cadrul unui consult ginecologic la unul din medicii nostri specialisti.
Noutatile in vaccinarea anti-HPV
Virusul Papiloma Uman (HPV) infecteaza epiteliile (pielea si mucoasele) in special tractul ano-genital si orofaringele si cauzeaza o varietate mare de leziuni. Exista mai mult de 150 de tulpini de virusuri HPV care pot cauza infectii epiteliale specifice cu diferite localizari. Infectia cu aceste virusuri poate sa nu aiba o expresie clinica, se poate manifesta ca patologie benigna (condiloame, veruci) sau maligna, canceroasa sau precanceroasa.